KUNTOTARKASTUKSEN MERKITYS OMAKOTITALOKAUPASSA

Kirjoitettu perjantai, 21/04/2017 - 3:23

Tero

KUNTOTARKASTUKSEN MERKITYS OMAKOTITALOKAUPASSA

KUNTOTARKASTUKSEN MERKITYS

Olen hoitanut omakotitalojen kauppaan liittyviä toimeksiantoja 25 vuotta ja tutustunut lukemattomiin kuntotarkastuksiin vuosien aikana. Kuntotarkastukset ovat lisääntyneet merkittävästi ja viime vuosina olen harvoin törmännyt kiinteistönvälittäjien välittämiin kauppoihin, joissa kuntotarkastusta ei ole tehty. Tämä on lähtökohtaisesti hyvä kehityssuunta.

 

MYYJÄN JA OSTAJAN INTRESSIT VASTAKKAIN?

Myytävän omakotitalokiinteistön osapuolten intressit eivät omakotitalon kunnon osalta ole kuitenkaan yhteneväiset. Myyjä luonnollisesti toivoo ja uskoo, että hänen kotinsa on rakenteiltaan hyvässä kunnossa ja ettei kauppaan myyjän näkökulmasta liity suuria taloudellisia riskejä. Myyjä usein toivookin, että kuntotarkastus olisi ”puhdas” ja että  kuntotarkastuksessa ei tulisi ilmi merkittäviä puutteita eikä riskejä.

 

Ostaja sen sijaan asettaa kuntotarkastukselle toiveen, että siinä paljastuisi havaittavat virheet ja että mahdolliset piilevät riskit ja riskirakenteet tulisivat tarkastuksessa ilmi. Onhan ostaja tekemässä ehkä elämänsä suurinta hankintaa ja kotia itselleen ja perheelleen.

 

”VIRHEETTÖMÄN TALON” PARADOKSI

Olen viimeisten vuosien aikana kuitenkin lukenut useita kuntotarkastuksia, joissa omakotitalo on todettu virheettömäksi ja joissa omakotitalossa ei ole todettu suurempia riskejä eikä riskirakenteita. Ehkä on huomautettu, että räystäskourut tulee puhdistaa ja että asunnossa on elämisen jälkiä eli tarvetta pintaremonttiin. Kaupan jälkeen on kuitenkin muutaman kuukauden kuluttua tullut ilmi, että rakennuksessa onkin ollut riskirakenteita ja että riskit ovat toteutuneet. Unelmien kodista onkin tullut painajainen ja edessä on kallis ja aikaa vievä oikeustaistelu tavarantarkastuksineen ja oikeuskäsittelyineen käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa. Mikä on mennyt pieleen?

 

OBJEKTIIVISUUS KUNNIAAN!

Kuntotarkastuksen pitäisi olla objektiivinen ja asiantunteva arvio omakotitalon kunnosta kaupantekohetkellä riippumatta siitä, onko kuntotarkastuksen tilannut myyjä vai ostaja. Myyjän tilatessa kuntotarkastuksen myyjän tulisi asettaa tarkastukselle tavoite, että kaikki havaittavat ja piilevät vauriot ja riskit tulevat riittävässä laajuudessa tutkituksi ja selvitetyksi.

 

Ostajan taas tulisi toivoa, että hän kodin etsimisen huumassakin saisi tietoa omakotitalon rakenteiden rakennusteknisestä kunnosta sekä niiden ja teknisten laitteiden teknisestä käyttöiästä ja tulevista remonttitarpeista ja -kustannuksista. Jos ostajalle annetaan ennen kauppaa kuntotarkastusraportti esimerkiksi 1970-luvulla rakennetusta remontoimattomasta ja peruskorjaamattomasta omakotitalosta ilman mainintaa riskirakenteista ja teknisten laitteiden teknisestä käyttöiästä, voin vakuuttaa, ettei kuntotarkastus ole täyttänyt sen enempää myyjän kuin ostajankaan todellisia tarpeita. Mikä neuvoksi?

 

VALITSE OIKEIN!

Ostaja on tekemässä suurta investointia ja ostajalla on suuri intressi saada omakotitalosta objektiivista tietoa. Neuvoni on, että ostaja tarjoutuu tekemään kustannuksellaan ja valitsemallaan kuntotarkastajalla kuntotarkastuksen. Ostajan kannattaa selvittää kuntotarkastajan maine ja ammattitaito ja valita kuntotarkastaja laadun ja ammattitaidon eikä hinnan perusteella. Jos omakotitalossa on riskirakenteita, ostajan kannattaa pyytää myyjältä lupa riskirakenteen avaamiseksi ja tarkistamiseksi. Jos tarvetta ilmenee, riskirakenteesta tulee ottaa mikrobinäytteitä ja analysoida ne asiantuntevassa laboratoriossa.

 

Hyvään kuntotarkastukseen kannattaa investoida tarvittaessa jopa muutama tuhat euroa. Jos kauppahinta on 200.000 – 300.000 euroa, kustannus on prosentin luokkaa kauppahinnasta. Katsastamme auton vuosittain ja teemme siihen vuosihuollot ja käytämme näihin kustannuksiin vuosittain useamman sata euroa vaikka auton arvo olisi 10.000 – 20.000 euroa. Vaikka auto onkin joillekin pyhä lehmä, jossa kustannuksia ei säästetä, niin omakotitalo on sentään perheen asunto, joka on hankittu pitkäaikaiseksi kodiksi.

Hyvä kuntotarkastus on vakuutus tulevaisuuden varalle ja sen kustannus investointi hyvään ja terveelliseen asumiseen vuosiksi eteenpäin.